De linkse oppositie wil niet dat bedrijven die belasting ontwijken profiteren van de Nederlandse coronasteun.
VVD-voorman Klaas Dijkhoff stelt in antwoord op de bezwaren dat het “logisch” is te kijken hoe er weer zaken terugkomen voor de belastingbetaler.
Bedrijven die geholpen zijn moeten later hun “fair share” terugbetalen aan de samenleving, zo schetst Dijkhoff.
In antwoord op bezwaren van de linkse oppositie stelt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat bedrijven die door de overheid geholpen zijn later hun “fair share” moeten terugbetalen aan de samenleving
Zo’n beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid is redelijk en logisch, zo vindt de VVD-fractievoorzitter.
Het kabinet schiet bedrijven ook de komende maanden te hulp om overeind te blijven nu de economie door de coronapandemie is stilgevallen. Maar onder andere de linkse oppositie wil niet dat bedrijven daarvan profiteren als zij de belasting ontwijken.
Ook bedrijven die kwetsbaar zijn doordat ze winsten de afgelopen jaren niet in het bedrijf staken maar aan aandeelhouders uitkeerden, zouden volgens de critici geen aanspraak moeten kunnen maken op steun.
Dijkhoff, de voorman van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer, vindt het "logisch" om te kijken "hoe je een balans hebt tussen helpen erdoorheen te komen en ook garanderen dat er weer zaken terugkomen voor onze belastingbetaler. Hoe je dat precies vormgeeft, daar moeten we het nog over hebben.
De Tweede Kamer debatteert volgende week in detail over het nieuwe steunpakket. GroenLinks vindt dat het kabinet zwart op wit moet zetten dat bedrijven de steun uiteindelijk terugbetalen. "Er gaat iets goed mis in ons economisch systeem als we accepteren dat de winsten van multinationals in goede tijden in de zakken van aandeelhouders belanden, maar gewone mensen in crisistijd de rekening betalen", zegt GL-voorman Jesse Klaver.